ကင္ဆာ ေရာဂါ ၿဖစ္ေစတဲ့ တရုတ္ ကုန္ပစၥည္းမ်ား
From toothpaste to toy trains to tilapia, Chinese imports accounted for more than 60 percent of the recalls announced by the Consumer Product Safety Commission this year. Here's a highlight of those potentially hazardous products.
ရန္ကုန္ ၊ ၁၅-၉-၂၀၁၃
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ျခင္းသည္ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာ မ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ က ေျပာၾကား ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
အဆုိပါ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳ အစားအစာ မ်ားမွာ မွ်စ္ ၊ လက္ဖက္ အစို ၊ အေရာင္တင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ၊ ေရာင္စံု အေအး မ်ိဳးစံု ၊ ဂ်ယ္လီ ( ေရာင္စံု ) ၊ တ႐ုတ္မွ လာသည့္ မုန္႔မ်ား ၊ ပလတ္စတစ္ ထုတ္ပုိး အစားအစာ မ်ား ၊ ပုိးသတ္ေဆး ဖ်န္းထားေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ေၾကာင့္ အသည္း ႏွင့္ အစာအိမ္ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြား ရလ်က္ ရွိေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
" ဒီဆုိးေဆး ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံ မွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းက တစ္ႏွစ္ထက္ တစ္ႏွစ္ ပုိၿပီး ျမင့္တက္ လာတယ္ ၊ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔ အတြက္ ျမန္မာႏုိင္ငံ သားေတြ အစားအေသာက္ ေကာ ၊ အေနအထုိင္ ေတြပါ ျပဳျပင္ သြားဖုိ႔ လုိအပ္ ပါတယ္ .... " ဟု ၄င္းက ထပ္မံ ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ၁၀ ႏွစ္တာ ကာလအတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ လာခဲ့ၿပီး အိမ္ေထာင္စု ၄ စုတြင္ တစ္စုခန္႔မွာ ဆုိးေဆးေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း ၊ အခ်ိဳ႕မွာ မ်ိဳး႐ုိးေၾကာင့္ ဟု သိရသည္။
ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ လာမည့္ ၂၀၃၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ တစ္ကမၻာလံုး အတုိင္းအတာ အရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျမင့္တက္ လာႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ WHO ၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ အတြင္း ကမၻာ တစ္၀န္းလံုး၌ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၈ သန္းခန္႔ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားၿပီး ၅ သိန္းေက်ာ္ ေသဆံုး ခဲ့ေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
( သိုက္ရာဇာ )
0 comments:
Post a Comment