Wednesday, April 9, 2014

ဒူးမွအရြတ္မ်ားကို အားျဖည့္သည့္ အစားအစာမ်ား





ဒူးနာေနသူမ်ား၊ အဆစ္နာသူမ်ား၊ အ႐ိုးပြသူမ်ား၊ ေလးဖက္နာသမားတို႔အတြက္ အရြတ္မ်ား အားေကာင္းေစရန္ အရြတ္မ်ား ေပ်ာ့ေျပာင္းေစဖုိ႔ စားသံုးသင့္သည့္ အစားအစာမ်ားကို ေဖာ္ျပရလွ်င္
(၁) အုိမီဂါ (ဒ) ဖက္တီးအက္ဆစ္
ယင္းက အရြတ္မ်ားကို ေပ်ာ့ေျပာင္းေစသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ဥမ်ား၊ ႏွမ္းၾကတ္ေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ ေရေအးငါးမ်ားျဖစ္သည့္ တူနာ၊ ဆယ္လ္မြန္တုိ႔ျဖစ္သည္။
(၂)ဗီတာမင္စီ
သည္အရြတ္မ်ားကို က်န္းမာေစၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဓာတ္ကိုလည္း ရရွိေစသည္။ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာေသာ ဆုိးက်ိဳးမ်ားကုိ ေလ်ာ့ပါးေစသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ေရွာက္သီးကဲ့သို႔ အခ်ဥ္သီးမ်ား၊ ဟင္းရြက္သုတ္၊ ကုိက္လန္၊ င႐ုတ္ပြသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီတုိ႔ ကို စားသံုးႏုိင္သည္။
(၃)ဗီတာက႐ိုတင္း
တည္သီး၊ ေျပာင္း၊ လိေမၼာ္၊ သေဘၤာ၊ ေရႊဖ႐ံု၊ င႐ုတ္သီးပြအနီအခြံပြ၊ လိေမၼာ္သီးတို႔တြင္ ပါ၀င္သည္။
(၄) Quercetin
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ေသာဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး တည္သီး၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘ႐ိုကိုလီ၊ ကို ကိုးအမႈန္႔၊ ေရွာက္သီးမ်ား၊သံလြင္ဆီ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔တြင္ ပါ၀င္သျဖင့္ စားသံုးသင့္သည္။

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...