ၾကက္သြန္ျဖဴကို တစ္ပတ္ႏွစ္ ႀကိမ္ စားသံုးေပးျခင္းဟာ အဆုတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ပါး ေစၿပီး အထူးသျဖင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္ သူေတြ စားသံုးေပးသင့္တယ္လို႔ သုေတသနတစ္ရပ္က ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ ခဲ့ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ စားသံုးသူေတြမွာ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ် ၄၄% ေလ်ာ့ပါးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္သူေတြဟာ ေဆး လိပ္ေသာက္သံုးသူမ်ားျဖစ္ၿပီး အဆုတ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ် အျမင့္ ဆံုးသူေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ယခင္ေလ့လာမႈမ်ား အရ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အစာအိမ္ ကင္ဆာနဲ႕ အူမႀကီးကင္ ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈကို University of South Australia ပညာ ရွင္ေတြက ဦးေဆာင္ခဲ့ၿပီး သာမန္လူ ၄၅၀ဝေက်ာ္နဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာေဝဒ နာရွင္ ၁၄၄၀ဦးကို ေလ့လာခဲ့တာျဖစ္ ပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို အနည္းဆံုး ႏွစ္ႀကိမ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ စားသံုးေပးသူ ေတြဟာ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ်ေလ်ာ့ပါးတယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ ခဲ့ရပါတယ္။ ဒီအာနိသင္ကို ေဆး လိပ္ေသာက္သံုးသူေတြနဲ႔ အဆုတ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ျမင့္မားေစ ႏိုင္တဲ့ အေငြ႕ေတြကို ရွဴရိႈက္ေနရသူ ေတြလဲၾကက္သြန္ျဖဴစားသံုးရင္ ခံစား ရႏိုင္တယ္လို႕သုေတသီေတြက ေျပာ ၾကားထားပါတယ္။
ဒီအာနိသင္ကို ရရွိေစတဲ့ပစၥည္း ကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ allicin ေၾကာင့္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဓာတ္ကို က်ိတ္ေခ်လိုက္တဲ့အခါ၊ ဝါးစားလိုက္တဲ့အခါမွာ ရရွိႏိုင္မွာျဖစ္ ပါတယ္။ အဲဒီ allicin ဟာ ေရာင္ရမ္း မႈကို သက္သာေစၿပီး ဓာတ္တိုးမႈေတြ ကိုလည္း တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal Cancer Prevention Research မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
သက္ႏွင္း
ref;PTI
Health Updates Journal
0 comments:
Post a Comment