Friday, October 4, 2013

✰‿ က်န္းမာေရးအတြက္စားသင္႔တဲ႔ ေမ်ာက္ငိုသီး Petai‿✰




ေဆးပညာရွင္မ်ား ေလ႔လာစမ္းခ်က္အရ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ သဘာဝသၾကားသံုးမ်ိဳးရွိတာကိုေတြ႔ရတယ္ ။ သစ္သီးသၾကား ၊
ဂလုူးကို႕စ္၊ ၾကံသကာ တို႕ၿဖစ္ပါတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕
အားအင္ကိုၿဖစ္ေစပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးထဲမွ Tryptophan ဓာတ္ က လူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါ Serotonin အၿဖစ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားေသာ
ေၾကာင္႔စိတ္ကိုေပါ႕ပါးေစ ျပီး စိတ္ေနစိတ္ထားကိုေျပာင္းလဲေပးတာမို႔ စိတ္ဖိအားကိုေလွ်ာ႔ေစနိင္စြမ္းအားရွိပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ B6 ပါရွိျပီးေသြးခ်ိဳကိုမွ်တေအာင္ညွိေပးနိင္တာမို႕
စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လန္းဆန္းေစပါတယ္ ။
ၿမင္႔မားေသာသံဓာတ္ပါရွိတယ္ ။ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕နိူးဆြမွႈေၾကာင္႔ေသြးထဲမွ
( hemoglobin) ေသြးနီဥကို ကိုထုတ္လုပ္နိင္တာမို႕ေသြးအားနည္းတဲ႔အခါ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။ အပုူပိုင္းေဒသမွာေပါက္ၿပီး ထုူးၿခားတဲ႔ေမ်ာက္ငိုသီး မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ (potassium) အမ်ားဆံုးပါဝင္ေပမယ္႔ အငံဓာတ္က နည္းပါးတာမို႕ အေမရိကန္ စားေသာက္ကုန္နွင္႔ေဆး ဆိုင္ရာဌာနက ေမ်ာက္ငိုသီးပာာ
ေသြးေပါင္ကိုက်ေစၿပီး ေလၿဖတ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ေၾကာင္း ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕စြမ္းအားကို မွတ္တမ္းထားပါတယ္ ။ နွလံုးေရာဂါအတြက္လည္းအေထာက္အကုူၿပဴပါတယ္ ။
ေန႕တိုင္း မနက္စာ ၊ ေန႕လည္စာ တြင္ေမ်ာက္ငိုသီးကို စားရင္ ဦးေနွာက္ အတြက္အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။ ပိုတက္ဆီယမ္ မ်ားပါတာမို႕
အသိဥာဏ္ ပိုေကာင္းလာၿခင္း စိတ္ေပ်ာ္၇ႊင္လန္းဆန္းေစပါတယ္ ။
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္တို႕စားၿခင္းၿဖင္႔ (အရက္မွႈး )အမွႈးေျပေစပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္က အစာအိမ္ကိုအနားယုူေစျပီးေသြးခ်ိဳကို ညီမွ်ေအာင္ညွိေပးနိင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲကိုေရာက္တဲ႔အခါ သဘာဝ ခုခံနိင္ေသာအက္စစ္ ၿဖစ္သြားတာမို႕ အစာအိမ္မေကာင္းသူမ်ားအတြက္
မၾကာခဏ စားသံုးသင္႔ပါတယ္ ။ ဝိတ္က် နိင္စြန္းအားရွိပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ရွိေနစဥ္ ေမ်ာက္ငိုသီး စားၿခင္းၿဖင္႔
ေမ်ာက္ငိုသီးကေသြးခ်ိဳကိုညွိေပးနိင္တာမို႕ ေအာ႔အန္ၿခင္းကိုကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္ ။ ၿခင္ကိုက္ခံရတဲ႔ ေနရာကိုေမ်ာက္ငိုသီးလိမ္းေပးၿခင္းၿဖင္႕
အေရၿပားယားယံ ေရာင္ေနၿခင္းနွင္႔ နာက်င္မွႈကိုေလွ်ာ႔ေစတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ဗီတာမင္ ဘီ ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕
အာရံုေၾကာအတြက္အေထာက္အကူၿပဴပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ Vit B6 , V12 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နွင္႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ပါဝင္တာမို႕ ကိုယ္ခႏၶာၿပန္လည္ေကာင္းမြန္အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ ။
ေဆးလိပ္ ၿဖတ္ ရာတြင္ နီကိုတင္ (Nicotine ) ပ်က္ေစတယ္ ။
"New England Journal of Medicine" ေလ႕လာခ်က္အရေမ်ာက္ငိုသီး မၾကာခဏ စားတဲ႔သူက ေလၿဖတ္ေသဆံုးရၿခင္းအႏၱရာယ္မွကင္းေဝးနႈန္း
၄၀% ရွိပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးက ပန္းသီးထက္ အသားဓာတ္ ေလးဆ (protein) ။ ကာဗြန္ပာိုက္ဒိုက္ နွစ္ဆ( carbohydrate) ၊ ေဖာ႔စရပ္ သံုးဆ
( phosphorus) ၊ ဗီတာမင္ ေအ နွင္႔ သံဓာတ္က ငါးဆ ။ အၿခားဗီတာမင္နွင္႔ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ားပါဝင္တာမို႕က်န္းမာေရးအတြက္အသင္႔ေတာ္ဆံုး
အစားအစာၿဖစ္ပါတယ္ ။ ေန႕တိုင္းေမ်ာက္ငိုသီးစားရင္ဆရာဝန္နဲ႔ ကင္းေဝးတယ္လို႕ ေၿပာၾကပါတယ္ ။ ။။။။။။။။။။။။
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္းတို႕ ..........♡♡♡
ေမ်ာက္ငိုသီး (Petai) က မေလးရွား ၊ ထိုင္း ၊ အင္ဒိုနီးရွား ၊ စင္ကာပုူ ၊ ၿမန္မာနိင္ငံ မ်ားတြင္ ရွိပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး လို အနံ႕ အရသာတုူတယ္လို႕သိရပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး အစား ေမ်ာက္ငိုသီး စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုသင္႔ေလွ်ာ္ပါတယ္ ။ ေဈး လည္း ခ်ိဳအလြယ္တကုူရနိင္တဲ႔အစား အစာမို႕ သူငယ္ခ်င္းေတြကိုမွ်ေဝ ေပးလိုက္ပါတယ္ ။
သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္းမာပါေစ ~~~ ♡♡♡

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...