သၾကားဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အျမွဳပ္ပါေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ ေသာက္သံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက သတိေပး ေျပာၾကားလုိက္သည္။ အျမွဳပ္ထေသာ အခ်ိဳရည္ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ႏွစ္ရွည္လမ်ား ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ ႏွလံုးထိခိုက္မႈ အႏၱရာယ္ႏွင့္ ပိုမိုနီးစပ္ေၾကာင္း သိရသည္။ သိပၸံနည္းက် သုေတသန ေလ့လာမႈ တစ္ခုက သၾကားဓာတ္ မ်ားျပားလွသည့္ အဆိုပါ အခ်ိဳရည္မ်ားေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားတြင္ ေရာဂါဆိုးမ်ား ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေျခသည္ သာမန္ထက္ (၃၃)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ျမင့္တက္လာတတ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပလွ်က္ ရွိသည္။ အကယ္၍ သၾကားပမာဏ ပိုမိုမ်ားျပားေသာ အခ်ိဳရည္ အမ်ိဳးအစားကို စြဲၿမဲေသာက္သံုးပါကမူ ေသသည္အထိ ဆိုးရြားသည့္ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ (၂၅)ရာခုိင္ႏႈန္းမွ် တိုးပြားလာလိမ့္မည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့သည္။
သၾကားဓာတ္ကို ေဆးလိပ္ႏွင့္ မူးယစ္ေဆးဝါးကဲ့သို႔ စြဲလမ္းေစတတ္သည့္ အေျခအေန တစ္ရပ္အျဖစ္ သတ္မွတ္ၿပီး သၾကားသံုးစြဲမႈ ေလ်ာ့က်ေစေရးအတြက္ အခြန္စည္းၾကပ္ရန္ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး ႏိုင္ငံႀကီး အခ်ိဳ႕၌ ေတာင္းဆိုမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚလာခ်ိန္တြင္ ယခုစစ္တမ္း ေပၚထြက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။ ကမာၻ႕က်န္းမာေရး အဖဲြ႕ႀကီးက ထပ္ပိုးျဖည့္ဆည္းထားသည့္ သၾကားပမာဏသည္ လူတစ္ဦး စားသံုးသည့္ ကယ္လိုရီ ပမာဏ၏ (၁၀)ရာခုိင္ႏႈန္းမွ်သာ ရွိသင့္ေၾကာင္း ေျပာဆိုထားသည္။
Action On Sugar သုေတသန ဌာနမွ ပေရာ္ဖက္ဆာ ဂေရဟမ္ မက္ဂရီေဂၚက "ဒီေလ့လာမႈက အေရးႀကီးပါတယ္။ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း သၾကားဓာတ္မ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ၿပီး ထိခုိက္မႈေတြ၊ ေလျဖတ္မႈေတြ ျဖစ္လာေစႏုိင္တယ္ဆိုတာ သိသာေစခဲ့ပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ သၾကားမ်ားမ်ား စားျခင္းဟာ သြားေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစတတ္ေၾကာင္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ သိရွိထားၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ေတြဟာ သၾကားဓာတ္ ျဖည့္တင္းမႈကို မသိမသာ ပံုစံမ်ိဳးနဲ႔ အားေပးေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။ သၾကားဓာတ္ ေလွ်ာ့ခ်စားေသာက္မႈအတြက္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ခုခ်ိန္ကစၿပီး ထိထိေရာက္ေရာက္ ခ်ဥ္းကပ္သင့္ပါၿပီ"ဟု ေျပာၾကားသြားသည္။
0 comments:
Post a Comment