Tuesday, October 8, 2013

အရိုးသန္မာေအာင္ စားေသာက္နည္း



(၁) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားပါ။

ကိုက္လံ၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ကန္စြန္းရြက္၊ မုန္လာရြက္၊ တေစာင္းခ်ဥ္၊ ဘရိုကိုလီ(ေခၚ)ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ တရုပ္နံနံပင္ စတဲ့ အစိမ္းေရာင္ရင့္ရင့္ အရြက္ေတြက အရိုးအားေကာင္းေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ ပဲေထာပတ္၊ ဖုခ်ိဳင္ တို ့ကလည္း ႏြားနို ့ကဲ့သို ့ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြပါဘဲ။ (သေဘၤာရြက္ျပဳတ္ကို အတို ့အျမွဳပ္လုပ္စားျခင္းက အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစနိုင္သလို၊ သေဘၤာရြက္ကိုအေျခာက္လွမ္း၍ အမႈန္ ့ျပဳေထာင္းထားျပီး ေရေႏြးပူပူမွာ လက္ဘက္ေျခာက္လိုခတ္ကာ ေန ့စဥ္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အရိုးမာေစပါတယ္)

(၂) သက္သက္လြတ္ (အျမဲ) မစားသင့္ပါဘူး။

အခ်ိဳ ့သူေတြက တိရိစၦာန္မွရတဲ့ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားဟာ အရိုးၾကြတ္ဆတ္ေစတယ္လို ့ထင္မွတ္မွားေနၾကျပီး ေျခ ၄-ေခ်ာင္းသားကို ေရွာင္ၾကပါတယ္။ သက္သက္လြတ္ရက္ရွည္စားျခင္း၊ အသားတစ္မ်ိဳးတည္းကိုသာ စြဲစြဲျမဲျမဲစားျခင္း..စတဲ့ဓေလ့စရိုက္ပယ္ကာ၊ သန္ ့ရွင္းလတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား နဲ ့ သား/ငါးအစံုတို ့ကို မွ်တစြာစားသံုးတဲ့ အက်င့္ေကာင္းကိုေမြးျမဴမွသာ က်မၼာ ေရးအတြက္ ဘက္စံုေကာင္းမြန္ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။(သက္သက္လြတ္မၾကာခဏ စားသူမ်ားအတြက္ အရိုးအားေကာင္းေစဖို ့ ကယ္လ္စီယမ္ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ႏြားနို ့ ၁-ခြက္ ေန ့စဥ္ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္)

(၃) အရိုးေရာျပြမ္းတဲ့ ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္စားပါ။

အမွတ္စဥ္(၁)မွာေဖာ္ျပထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ၾကက္-၀က္-ဆိတ္-အမဲရိုးတို ့ျဖင့္ စြပ္ျပဳတ္ခ်က္စားပါ။ ေျခေလးေခ်ာင္း သား(၀က္-ဆိတ္-အမဲ)ရိုးထဲရွိ ျခင္ဆီနွစ္ေတြက ကြ်န္မတို ့လူသားေတြရဲ ့ အရိုးအဆစ္္မ်ားကို ေကာင္းစြာအေထာက္အပံ့ ေပးတာ ေၾကာင့္၊ ထိုအရိုးမ်ားထဲမွ ျခင္ဆီေတြထြက္လာေအာင္ မီးေအးေအးျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာၾကာအပူခ်က္ျပဳတ္ျပီး အနည္းဆံုး ရက္သတၱ ပတ္မွာ ၁-ၾကိမ္ေလာက္ စြပ္ျပဳတ္လုပ္ေသာက္ေပးပါ။

(၄) ေကာက္ႏွံမ်ား စားေပးပါ။

ေကာက္ႏွံမ်ိဳး၀င္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ဆန္လံုးညို၊ ဂ်ံဳ၊ ဘာလီေစ့၊ ေကြကာအုတ္၊ ရိုင္းစပါး၊ လူးစပါး၊ ေျပာင္း၊ ေကာက္စပါး ေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကစီဓာတ္မ်ားနဲ ့ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစုေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ကုိယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္မားေစပါတယ္။ ၄င္းတို ့အထဲမွာပါ၀င္တဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားက ၾကြက္သားတစ္ရႈးေတြကို ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေစတာေၾကာင့္လည္း အရိုးကို က်မၼာသန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ေကာက္ႏွံေတြက မဂနီစီယမ္ရရွိရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္လို ့၄င္းတို ့ကိုစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲ ရွိကယ္လ္စီယမ္ေတြကို စုပ္ယူေပးကာ အရိုးသုိ ့ပို ့ေဆာင္ေပးတာေၾကာင့္ အရိုးအားေကာင္းေစပါတယ္။

(၅) သတၱဳဓာတ္ျဖည့္စြက္စာ စားေပးပါ။

ဂ်ပန္ရိုးရာအစားအစာတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ပင္လယ္ေရေမွာ္ထဲမွာ သတၱဳဓာတ္ေတြၾကြယ္၀စြာပါရွိေနလို ့အရိုးကိုေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ ေစပါတယ္။ ၁၉၉၃ ခုႏွစ္က ထိုင္၀မ္နိုင္ငံမွာ ပင္လယ္ေရေမွာ္ကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾကည့္ခဲ့ရာ အရိုးၾကြပ္ဆတ္ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးနိုင္ေၾကာင္းေလ့လာေတြ ့ရွိခဲ့ရတာေၾကာင့္ ထိုင္၀မ္ေဆးသုေတသီမ်ားက ပင္လယ္ေရေမွာ္ကို ရက္သတၱပတ္ မွာ အနဲဆံုး ၂-ၾကိမ္ စားေပးသင့္တယ္လို ့အၾကံျပဳတိုက္တြန္းထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အဲဒီေရေမွာ္က သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းေတြကိုလဲ က်န္းမာေစပါတယ္ တဲ့။

(၆) အရိုးစားပါ။

အရိုးေကာင္းေစဖို ့အရိုးမ်ားမ်ားစားေပးရပါမယ္။ သဘာ၀ ကယ္လ္စီယမ္သတၱဳဓာတ္မ်ားျဖစ္တဲ့ အရိုးပါ၀ါးစားလို ့ရေသာ ငါးသလဲ ထိုး၊ ငါးသစ္တံုး၊ ငဗ်က္/ငဘဲျဖဴ၊ ငသံဂ်ိပ္(ေသးေသး)၊ အခြံပါ၀ါးစားလို ့ရတဲ့ပုစြန္ဆိတ္၊ ငနီတူေျခာက္၊ ငါးေသတၱာ၊ ငါးသ ေလာက္ေပါင္း တို ့စားေပးပါ။ ၾကက္-၀က္-ဆိတ္-အမဲ ရိုးေတြကို အရိုးပါစားလို ့ရတဲ့အထိ pressure cooker ျဖင့္ အရိုးႏူးတဲ့အထိ ေပါင္းစားေပးပါ။

(၇) အဆီစားပါ။

အရိုးက်မၼာေရးနဲ ့ပတ္သက္ျပီး အဆီစားသံုးရမယ့္ ၀ိေသသ(၃)မ်ိဳးရွိပါတယ္။ (၁) အဆီေတြအမ်ားၾကီးစားတာမေကာင္းပါ (၂) အဆီ နည္းနည္းေလးမစားပါနဲ ့ (၃) အာဟာရျပည့္တဲ့ဆီသန္ ့ကိုအလံုအေလာက္စားေပးပါ။ ေသြးဆံုးျပီး အမ်ိဳးသမီးၾကီးမ်ား အတြက္ ေန ့စဥ္ ၆၀-ဂရမ္ပမာဏရွိတဲ့အဆီဓာတ္လိုအပ္ပါတယ္။ ဆိုလိုတာက တစ္ေန ့တာ စားသံုးတဲ့အစားအစာေတြထဲမွာ သ ဘာ၀ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အေစ့အဆံေတြကရတဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္အဆီမ်ိဳးကို လၻက္ရည္ဇြန္း ၂-ဇြန္းေလာက္စားေပးရမွာျဖစ္ျပီး၊ အိုမီဂါ-၃ နဲ ့အိုမီဂါ-၆ ဖက္တီးအက္ဆစ္တို ့လို တိရိစၦာန္ကရတဲ့ အဆီမ်ိဳးကိုေတာ့ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္းေလာက္ စားေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေပါက္ေပါက္

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...