Monday, January 6, 2014

ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ဖို႔ ဂ်ဴးျမစ္/ ဂ်ဴးဖူးစားၾကစို႔



ဂ်ဴးျမစ္ႏွင့္ က်န္းမာေရး

ဂ်ဴးျမစ္ကို ေန႔စဥ္ ပံုမွန္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးဖိအား ပံုမွန္ ျဖစ္ေစျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား၊ အယ္ဇိုင္းမား ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ မႈိေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ အရိုးပါးေရာဂါ၊ အဆုတ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း စသည့္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ရရွိေစပါသည္။

ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓါတ္မ်ား

• ဂ်ဴးျမစ္ (၁၀၀) ဂရမ္လွ်င္ -
• ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ - ၄.၃၅ ဂရမ္
• ဂရိုတိန္း - ၃.၂၇ ဂရမ္
• အဆီ - ၀.၇၃ ဂရမ္
• ကိုလက္စထေရာ - ၀.၀ မီလီဂရမ္
• အမွ်င္ဓါတ္ - ၂.၅ ဂရမ္
• စြမ္းအင္ - ၃၀ KcaL

ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္မ်ား

• ေဖါလစ္အက္ဆစ္ - ၁၀၅ µg
• ႏိုင္ယာစင္ - ၂၁၂.၇ µg
• ဗီတာမင္ ေအ - ၄၃၅၃ lU
• ဗီတာမင္ ေက - ၂၁၂.၇ µg
• သိုင္ယာမင္း - ၀.၀၇၈ mg
• ဗီတာမင္ စီ - ၅၈.၁ mg
• ဗီတာမင္ အီး - ၀.၂၁ mg

ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ သတၱဳဓါတ္မ်ား

• ကယ္ဆီယမ္ - ၉၂ mg
• ေကာ့ပါး - ၀.၁၅၇ mg
• သံဓါတ္ - ၁.၆၀ mg
• မဂၢနီဆီယမ္ - ၄၂ mg
• မဂၢနီးစ္ - ၀.၃၇၃ mg
• ဆီလီနီယမ္ - ၀.၉၀ µg
• ဇင့္ - ၀.၅၆ mg

ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား

• သိုင္အိုဆိုင္ဖိုနိတ္စ္ - ၃.၆ mg
• β - ကယ္ရိုတင္း - ၂၆၁၂ µg
• β - ကရိုင္တို ဇန္သင္ - ၀.၀ µg
• လူတိန္း - ဇီဇန္သင္ - ၃၂၃ µg
စိုက္ပ်ိဳးသည့္ ေဒသ၏ အပူခ်ိန္ေပၚမူတည္၍ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ သိုင္အိုဆိုင္ဖိုနိတ္စ္ ဓါတ္ေပါင္း ပါဝင္မႈကြာျခားသည္။ ေန႔အပူခ်ိန္ (၂၁•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၁၅ µmol/ g၊ (၂၅•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၃၆ µmol/ g ႏွင့္ (၃၁•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၅၃µmol/ g ပါဝင္သည္။

ဂ်ဴးျမစ္၏ အာဟာရတန္ဖိုးမပ်က္စီးေစရန္ သိုေလွာင္နည္းစနစ္မ်ား

• အပူခ်ိန္ (၃ ± ၁•C) အတြင္း သိုေလွာင္ပါက (၂၅-၃၅) ရက္ အထိ သိုေလွာင္ႏိုင္သည္။
• ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ (၂၅ ± ၁•C) ျဖင့္ သိုေလွာင္ပါက (၅ - ၇) ရက္အထိ အဟာရတန္ဖိုးမ်ား မပ်က္စီးပဲ သိုေလွာင္ႏိုင္သည္။
• အခန္း၏ စိုထိုင္းဆ (၉၀ - ၉၅%) တြင္ သိုေလွာင္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္သည္။
• ပါကင္တစ္ဘူးလွွ်င္ (၅ - ၁၀) kg စီ ပလတ္စတစ္ပါးစျဖင့္ ထုတ္ပိုး၍ ထည့္သြင္း၍ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္သည္။
• ပန္းပြင္းခ်ိန္တြင္ ေဟာ္မုန္း (၂, ၄ - D) သို႔ GA3 ပတ္ဖ်န္းထားပါက သိုေလွာင္ခ်ိန္တြင္ အရည္အေသြးပိုမို ေကာင္းမြန္ေစသည္။

ဂ်ဴးျမစ္မွ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေသာ တန္းဖိုးျမင့္ ထုတ္ကုန္မ်ား

• အေအးခံဂ်ဴးရြက္ (Forzen Chinese chives leaves)
• ဂ်ဴးျမစ္ ရွာလကာရည္ (vine gar with Chinese chives)
• သီရြက္စံု ဆလတ္ (Basil, Chinese chives, leek Salad)
• ငါး + ဂ်ဴးျမစ္ခဲပတ္ကင္ (First Backed Chinese chives Sprinkled)
• အသင့္သံုး က်န္းမာေရး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ (User-Friendly Herbs Ready Made Spices)

မွတ္ခ်က္

ဂ်ဴးျမစ္/ ဂ်ဴးဖူးစားျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို သိရွိေစရန္ လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ ဆည္ေျမာင္းဝန္ႀကီးဌာန စိုက္ပ်ိဳးေရးဦးစီးဌာနမွ ထုတ္ေဝေသာ လက္ကမ္းစာေဆာင္ကို ရည္ညႊန္းကိုးကား ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...