Saturday, September 7, 2013

ေသြးအားနည္းေရာဂါ ကာကြယ္ပါ



မိန္းကေလးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေသြးအား နည္းေရာဂါ ဆိုတာ တစ္သွ်ဴးေတြ ဆီကို ေအာက္ဆီ ဂ်င္အလံု အေလာက္ သယ္ယူႏိုင္တဲ့ က်န္းမာတဲ့ ေသြးနီဥေတြ မရွိတဲ့ အေျခအေနပါ။ ဒါေၾကာင့္ ေသြး အားနည္း ေရာဂါျဖစ္ရင္ ေမာပန္းႏံုးခ်ည့္ေနတတ္ပါ တယ္။ ေသြးထြက္မ်ား ရင္လည္း ေသြးအားနည္းတတ္ ပါတယ္။

ေသြးအားနည္းတဲ့ အခါ အျဖစ္မ်ားတဲ့ လကၡ ဏာေတြ ကေတာ့ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာတာ၊ အသား အေရာင္ေဖ်ာ့တာ၊ ႏွလံုးခုန္ျမန္တာ၊ အသက္႐ွဴမဝ တာ၊ ရငဘ္ တေ္ အာငတ့္ ာ၊ မူး ေဝတာ၊ လက ္ ဖ်ားေျခ ဖ်ား ေအးစက္တာ၊ ေခါင္းကိုက္တာေတြပဲ ျဖစ္ပါ တယ္။ မိန္းကေလးအမ်ားစုဟာ ေသြးအားနည္းေနတဲ့ အခါ အစပိုင္းမွာ သတိမထား မိတတ္ၾကပါဘူး။ အေျခအေနဆိုး လာမွသာ စစ္ေဆးရင္းသိရွိတာမ်ား ပါတယ္။

ေသြးအားနည္းေရာဂါ မျဖစ္ေစဖို႔ ေအာက္ပါ နည္းလမ္းေတြနဲ႔ ကာကြယ္သင့္ပါတယ္။ ေသြးအားနည္းေရာဂါ အမ်ိဳးအစား အမ်ားစုက ကာကြယ္လို႔ ရပါတယ္။ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့လို႔ ျဖစ္တဲ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါနဲ႔ ဗီတာမင္ခ်ိဳ႕တဲ့လို႔ ျဖစ္တဲ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါေတြ အတြက္ ေအာက္ပါ အစာ ေတြ စားေပးပါ။

သံဓာတ္ - သံဓာတ္မ်ားတဲ့ အမဲသားနဲ႔ တျခား အသားေတြ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးေျခာက္ ေတြကို စားပါ။ ေဖာ္လိတ္ - ေဖာလိတ္ (ေဖာလစ္အက္စစ္) ဓာတ္ ကို ခ်ဥ္တဲ့ သစ္သီးေတြနဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြ၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပဲသီး၊ ေကြကာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေတြ စားၿပီး ရယူႏိုင္ပါ တယ္။

ဗီတာမင္ B 12 - ဒီဗီတာမင္ ရရွိေစဖို႔ အသား၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြကို စားပါ။ ေကြကာ တခ်ိဳ႕နဲ႔ ပဲႏို႔ လို ပဲပုပ္ေစ့ထြက္ကုန္ အစားအေသာက္ေတြ ထဲမွာ လည္း ဗီတာမင္ B12 ပါဝင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္စီ- ဗီတာမင္စီ ပါဝင္တဲ့ ခ်ဥ္တဲ့ သစ္သီး ေတြ၊ ဖရဲသီးနဲ႔ ဘယ္ရီသီးေတြဟာ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကို အားေကာင္း ေစပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...